• Dolar
    0.000
  • Euro
    0.000
  • Ç.Altın
    0.000
  • Altın
    0.000

°

Köşe Yazarı

Murat Tekin

  •  11 Nisan 2022
  • SAADET PARTİSİ VE MİLLET İTTİFAKI


    Selâmün Aleyküm.

    Kimya’da Homojen Her yeri aynı özelliği gösteren maddeler”, Heterojen kelimesi de Her yerinde aynı özelliği göstermeyen maddeler olarak tanımlanmaktadır.

    Homojen; aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içeren bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır. Bütünlük içinde yer alan nesne veya verilerin tamamının veya çoğunun benzer veya aynı olduğu durumlar “Homojen Grup” olarak tanımlanır.

    Heterojen; aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içermeyen bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır. Bütünlük içinde yer alan nesne veya verilerin kendi içinde çok farklı olduğu durumlar “Heterojen Grup” olarak tanımlanır.

    Türk Dil Kurumu Konsensüs kelimesini “Uzlaşma, mutabakat” olarak tarif etmektedir.

    Bu tanımlamalar ve açıklamaların; “seçim ittifaklarının yapılması, ülkemize ve bize ne kazandırır?” sorusunun cevabını bulmamıza yardım edeceği düşüncesindeyim.

    84 milyon nüfuslu ülkemizin demografik yapısı incelendiğinde; her dilden, her ırktan (etnik kökenden), her dinden insanların yaşadığı görülebilecektir. Bu kadar çeşitliliğe sahip insanları idare eden siyasi otoritenin de en az bu kadar çeşitliliğe veya bu çeşitliliği bilen kadrolara gereksinimi vardır.

    Her Siyasi Partinin kendine ait bir yönetim anlayışı, ilkeleri vardır ve iktidar olduğunda da bu anlayışına göre ülkeyi yönetirler. Siyasi Partilerde, genel başkanların partilerine olan hâkimiyetleri düşünüldüğünde, tek parti iktidarlarında hükümetin de başı olan parti genel başkanlarına karşı görüş belirten, yanlış kararlarını eleştiren kişi sayısı oldukça azalmakta, eleştirenler ise kesin ihraç istemiyle hemen disiplin kuruluna sevk edilmektedirler.

    Tek parti iktidarının negatif ve pozitif yönleri olduğu gibi koalisyon iktidarının da negatif ve pozitif yönleri bulunmaktadır.

    Bu yazıda koalisyon iktidarının pozitif yönlerini değerlendirmeye çalışacağım ve konuyu Millet İttifakını oluşturan 6 siyasi parti üzerinden izah etmeye gayret göstereceğim.

    6 farklı düşünceye sahip CHP, Demokrat Parti, Deva, Gelecek Partisi, İyi Parti ve Saadet Partisi; adı ister seçim iş birliği olsun ister seçim ittifakı olsun isterse de koalisyon olsun hiç önemli değil bir araya gelerek Millet İttifakı adı altında genel seçimlere birlikte girme kararı aldılar. Ülkemizin sahip olduğu heterojen yapı göz önüne alındığında da gerek ülkemiz adına gerekse de milletimiz adına kanaatimce çok önemli bir karar almış oldular.

    Bu 6 siyasi partinin birlikte hareket edebilmesi için öncelikle temel konularda konsensüse varmaları gerekmekte, salt kendi düşüncelerini değil, karşı tarafın düşüncelerini de kaale almalarını gerekli kılmaktadır. Bu da her yaşam tarzına sahip ülke bireylerinin, temel haklarının korunması anlamına gelmektedir. Yani her düşüncedeki, her etnik kökendeki, her dindeki vatandaşların özgürlük alanlarının genişlemesi demektir.

    Millet İttifakının adayının seçimi kazanarak Cumhurbaşkanı olması hâlinde; seçilen Cumhurbaşkanı alacağı kararlarda, Meclisten yasa çıkarılacağı durumlarda diğer 5 partinin görüşünü alacak, mutabakata varılan konular hakkında karar alabilecek, yasa çıkabilecek. (Burada uzlaşı sağlanamaz diye düşünüle bilinir ama tam yetkili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin negatiflikleri sonrasında çok hızlı uzlaşma olacağına inanıyorum.)

    Her bir 6 siyasi partinin taşımış oldukları misyonları ve temsil ettikleri kitleler gereği Millet İttifakı içerisinde önemli bir konumda olduklarını, her birinin de birbirlerine karşı eşit düzeyde olduklarını düşünüyorum.

    Bu 6 siyasi partinin gerek genel başkanlarının gerekse de yetkili organlarının Millet İttifakında bir araya gelme kararlarını o kadar kolay aldıklarını da düşünmüyorum. Geçmiş yıllarda karşılıklı yaşanılan olumsuzluklar eminim ki karşılarına gelmiştir. İttifak sonrasında da tabanları tarafından çokça da eleştirilmişlerdir. Her şeye rağmen bir araya gelme başarısını göstermeleri, toplumsal barışımızın ikamesi için çok isabetli bir karar olmuştur. Yan yana gelip konuşamayan farklı düşüncedeki insanlarımızı birbiriyle muhabbet eder hâle getirmeleri bile kararlarının doğruluğunu göstermektedir.

    Realitede 6 siyasi partinin ittifakı varken, birilerinin ittifakın bir parçası olmayan siyasi partileri ve terör örgütlerini, ittifakın bir parçası gibi göstermeye çalışmaları amiyane tabirle abesle iştigaldir. “Müddei iddiasını ispatla mükelleftir.” Millet İttifakına HÜDAPAR, BTP, YRP gibi hatta Cumhur İttifakında gerekli itibarı görmeyen BBP’nin de katılımı, toplumsal mutabakatın daha geniş bir tabana yayılmasını sağlayacaktır.

    Kendisini Muhafazakâr, Mütedeyyin veya İslamcı olarak tanımlayan çevre, Saadet Partisinin Millet İttifakında olmasını hem anlayamamakta hem de sert bir şekilde eleştirmektedir.

    Bunlara şu iki hususu hatırlatmak isterim:

    1-Ülkemiz insanları homojen değil heterojen bir yapıdadır ve heterojen yapılar da konsensüsle idare olunurlar.

    2-Peygamber Efendimizin (SAV) Mekke’den Medine’ye hicreti sonrasında, Medine’de yaşayan halklarla yaptığı Medine Toplum Sözleşmesini okumanızı tavsiye ederim.

    Hayırlı Ramazanlar.

    Selam ve dua ile...

    Yazar Yorumları

    Yorum Yaz

    58159

    Hakkımızda

    bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

    Uygulamamız

    Üyeliklerimiz

    İha üyesidir

    İletişim

    #

    #

    #

    #