• Dolar
    32.883
  • Euro
    35.182
  • Ç.Altın
    4.063
  • Altın
    2.450
KIRIKKALE
31°
01:12

Akşam'a Kalan Süre

T3 Yönetim kurulu başkanı, Kırıkkale'de TEKNOFEST gençliği ile buluştu

Kırıkkale Üniversitesi BESST-İVAL’24 etkinlikleri kapsamında Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır tarafından “T3 Vakfı ve TEKNOFEST'in Başarı Hikayesi” konulu konferans verildi.


Mavi Salon’da yapılan konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Prof. Dr. Erol Yılmaz, T3 Vakfı yetkilileri, akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

ÖĞRENCİLERE İLHAM KAYNAĞI OLMUŞ BİR VAKIF

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Son 6 yıldır üniversitelerimize, öğrencilerimize ilham kaynağı olmuş bir Vakfın burada olması ve değerli yöneticilerini ağırlıyor olmakla çok şanslı olduğumuzu ifade edebilirim. Biz yıllardır öğrenci odaklı eğitim-öğretim verdiğimizi ifade ediyorduk ama TEKNOFEST’ler ile artık öğrenci fikrine ne kadar saygı duymamız gerektiğini, ne kadar onları uygulamaya aktarabileceğimizi görmüş olduk. Kırıkkale Üniversitesi de 35 bin öğrencisi ile bulunduğu coğrafyada önce lokal, sonra bölgesel, daha sonra ulusal ve en son global bilime katkı yapmak için çaba sarf ediyor. Biz bu başvuruları desteklemek için Üniversitemizin bütün kaynaklarını seferber etmeye çalışıyoruz ki siz öğrencilerimiz TEKNOFEST’te düşüncelerini, fikirlerini uygulamaya aktarabilsinler. Bu bağlamda çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

T3 VAKFI NNASIL KURULDU ?

T3 Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır, geçmişten günümüze bilim ve teknoloji alanında yapılan çalışmalara değindi ve T3 Vakfının kuruluşunu anlattı. Elvan Kuzucu Hıdır, “Bizim kadim medeniyetimizin geçmişine baktığımızda çok önemli başarılar elde ettiğimizi biliyoruz. Tarihimize dönüp baktığımızda El Cezeri’nin robotik bilim alanında yapmış olduğu çalışmalar, Harezmî’nin aritmetik matematik alanındaki çalışmaları, İbnü’l Heysem’in optik alanında çalışmaları kıymetli çalışmalardır. Aslında bu çalışmaların hepsi bizim yüzyıllar önce kendi medeniyetimizde, kendi topraklarımızda yetişmiş bilim insanlarının hayata geçirmiş olduğu çalışmalardı. Tarihsel akışa baktığımızda 1945’lerde Vecihi Hürkuş’un sivil bir uçak yaptığı ve Ankara’dan bu uçağı İstanbul’a emniyetli bir şekilde uçurabildiğini biliyoruz. O dönemki teknolojilere bakıldığında ileri düzeyde çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Tabii bir dönem bu çalışmalar sekteye uğratılıyor. Ülkemiz bu anlamda teknoloji ve bilim anlamında durağan bir döneme giriyor. Elbette bu dönem özellikle insanlarımızın zihin dünyalarında özgüven noktasında da bir gerilemeye sebebiyet veriyor. Bizler T3 Vakfı olarak ana hedeflerimizden biri, bu özgüveni yeniden inşa edebilmekti. Gençlerimize, yediden yetmişe tüm zihinlerde herkesin bu zihin dünyasında özgüvenini tekrar inşa edebilmek, gençlerimize ‘biz de yapabiliriz’i ve en iyisini hatta ‘biz yapabiliriz’i dedirtebilmek. Biz de bu maksatla Mütevelli Heyeti Başkanımız Selçuk Bey ve o dönemki kurucularımızın öncülüğünde Türkiye Teknoloji Vakfımızı, gençlerimiz için zihinsel bir dönüşüme öncülük edebilmek ve ülkemizin bilim ve teknoloji alanında ileri çalışmalar yürütebilmesi maksadıyla 2016 yılında kurmuş bulunmuş olduk. Genç bir Vakıfız ama hayata geçirdiğimiz çalışmalarla milyonlara şimdiden dokunmuş olduk,” diye konuştu.

 TÜRKİYE TEKNOLOJİ TAKIMI VAKFININ HEDEFLERİ

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının temel hedeflerini açıklayan Elvan Kuzucu Hıdır, “Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının temel hedefleri arasında; yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan bireylerin teknoloji geliştirme süreçlerine etkin katılımını teşvik etmek, özellikle milli ve orijinal ürünlerin, sistemlerin ve bileşenlerin geliştirilmesine yönelik girişimleri, araştırma-geliştirme faaliyetlerini, projeleri ve inisiyatifleri desteklemek bulunmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yetenekli gençlerin keşfedilmesi, nitelikli eğitimlerle desteklenmesi, teknoloji odaklı girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ve bu bağlamda bilimsel araştırmalara katkı sağlanması öncelikli önem taşımaktadır. 2016 Aralık ayında birçok projeyi hayata geçirmiş olduk. TEKNOFEST bunların içinde en çok bilinen projelerimizden birisi ama emin olun TEKNOFEST kadar kıymetli gençlerimizi yetiştirdiğimiz, onlara eğitimler verdiğimiz pek çok projelerimiz yer alıyor. Bu da uçtan uça bir ekosistem inşa etmektedir. Yani 6-8 yaşlarındaki bir çocuğumuz gelip bilim merkezlerimizde bilim ve teknoloji eğitimleri alırken buradan çıktıktan sonra DENEYAP atölyelerimizde, ortaokul ve lise seviyesinde daha ileri düzey teknoloji alanlarında eğitim almaktadırlar. Bu çocuklarımız almış oldukları eğitimleri, potansiyeli harekete geçirecek bir platfor​​​​​​​ma ihtiyaç duyuyorlar. İşte o platform da TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları oluyor. Yarışmalarda ürün ve proje geliştiren bireyler, bundan sonraki aşamada T3 Girişimcilik Merkezi olarak onları destekliyoruz” dedi.

DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYELERİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

DENEYAP Teknoloji Atölyesinden bahseden Elvan Kuzucu Hıdır, “DENEYAP Teknoloji Atölyelerinin ana amacı, ülkemizin kalkınmasında temel bir unsur olarak görülen Milli Teknoloji Hamlesinin itici gücünü oluşturacak, yüksek teknoloji üretme yetkinliğine sahip genç bireylerin yetiştirilmesidir. Bu bağlamda, teknolojiye ilgi duyan ve yetenekli gençlerin, uygun olanaklar ve doğru rehberlikle önemli başarılar elde edebilecek potansiyele sahip olduklarına inanmaktayız. Ayrıca, ülkemizin gelecekteki bilim insanları, araştırmacıları ve girişimcileri olabilecek gençlerin, Türkiye genelinde bulunduğunu biliyoruz. Bu gençleri, ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak, üretken ve yenilikçi bireyler olmaları yönünde desteklemek amacıyla ilerlemekteyiz” şeklinde konuştu.

 GİRİŞİMCİLİĞİN ÖNEMİ VE BAYKAR'IN HİKAYESİ

Yapılan çalışmalarda girişimciliğin önemine vurgu yapan Elvan Kuzucu Hıdır, “Bu programlarımız tüm Türkiye’ye açık. İllerde açacağımız merkezlerde de sizlere daha çok dokunacak çalışmalar ve projeler geliştirebileceğimizi söyleyebilirim. Girişimcilik bu işin en önemli ayağı. BAYKAR’ın hikayesine de dönüp baktığımızda aslında onlar da bir girişimciydi. 2004 yılında Selçuk Bey, Haluk Bey, Özdemir Bayraktar bir fabrikada bir İHA geliştirmesiyle başladı bu hikâye. Günümüze geldiğinde de kendi sınıfında dünyanın en iyi İHA ve SİHA’larını üretir oldu. Hatta bizim İHA’larımız İran’da zorlu hava şartlarına rağmen uçabilen tek insansız hava aracı olmuş oldu. Bizler gurur duyuyoruz ama bu hikâyenin artması gerekiyor. Bu hikayeler bu sıralardan, bu masalardan çıkıyor olabilmesi gerekiyor. Bu da biraz daha sizlerin girişimci ruhunuzu genişleterek, bu alanda çalışmalar yürüterek buraların gelişmesi ana hedefimiz. TEKNOFEST Girişim en önemli projelerimizden birisi çünkü TEKNOFEST’te yarışan gençlerin projelerini ürünleştirmesi ve bunları ticari bir ürüne dönüştürmeleri bu işin en kıymetli tarafı” dedi.

Rektör Yardımcısu Prof. Dr. Erol Yılmaz, T3 Vakfı Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır’a teşekkür ederek ebru tablosu hediye etti.

 

İlginizi Çekebilir

Vinçten düşen işçi öldü

İlginizi Çekebilir

Öğrenciler, çevreyi koruyarak hediyeli puan kazanacak

İlginizi Çekebilir

İl Genel Adaylarından Türkyılmaz’a destek toplantısı

Haber Yorumları

Yorum Yaz

13091

Hakkımızda

bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

#

#

#

#