Çiftçi bir yıl çalışır, emek harcar, tarlasını sürer, kazayağı yada tırmık çeker, gübre atar, buğdayını veya arpasını eker, ilaçlama ve sulama yapar. Ürün yetişir, biçer döver tarlaya girer hasat eder. Bu aşamaları yazmak, söylemek bile zaman istiyor. Ayrıca ekim yapmak için birde tarımsal girdiler var. Mazot, ilaç, tohum, gübre, sulama için boru, su motorları ya da pompa, traktör bakımı. Bunların hepsi para, emek ve zaman demek.
Çiftçi emek harcamıştır ter dökmüştür. Çiftçi para harcamıştır. Tarlasına, mahsulüne gözü gibi bakmıştır. Artık harman zamanını dört gözle beklemeye başlar. Harman zamanı borçların ödenmesi demek. Harman zamanı ertelen eksiklerin giderilmesi demek. Harman zamanı düğün dernek demek. Çiftçinin bayramıdır harman zamanı. Bütün planlar buna göre yapılır. Çiftçi üzerine düşeni yapmıştır. Artık hükümetin taban fiyat ve destekleme fiyatının açıklamasını bekler.
Her şey ortadadır. Harcanan emek, harcanan para, ortaya çıkan maliyet. Belirlenen fiyatta buna göre olmalı.
Fakat o da Ne. Açıklanan taban fiyat maliyetin % 30 altında. Şakaaaa…
Yok vallahi şaka değil. Maliyet 13.000- 13.500 Tl/ton Açıklanan fiyat. Ekmeklik buğdayın taban fiyatı 9.750 -9.250 Tl/ton destekleme fiyatı 1.750 TL/Ton. Destekleme bedellerinin ne zaman ödeneceği belli değildir. TMO’nun ne zaman alım yapacağı ve ne kadar alım yapacağı, ödemesini ne zaman yapacağı belli değildir. Çitçi mecburen tüccara yönelir. Söz vermiştir alacaklılarına. Söz vermiştir dünürüne düğün kuracağına. Çiftçi için artık bayram değildir harman zamanı. Aslında uzun bir aradan beri bayram olmaktan çıkarılmıştı.
Tüm bu şartlar altında çiftçi ekim yapar mı? Hiçbir şey yapmasa % 30 kardadır.
Ülkenin istikbali, yarınlarımız , bağımsızlığımız ,enflasyonla mücadele ve ekonomik koşulların iyileşmesi için gereken üretim, üretim, üretim iken, bindiğimiz dalı kesmek niye?
Habip AYKANAT
bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.
#
#
#
#