• Dolar
    0.000
  • Euro
    0.000
  • Ç.Altın
    0.000
  • Altın
    0.000

°

Köşe Yazarı

Murat Tekin

  •  10 Ocak 2022
  • GÖZLERİNE BAKINCA...


    Selâmün Aleyküm.

    2 Aralık 2021 tarihinde yayımlanan Resmî Gazete'deki Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile Nurettin Nebati T.C.Hazine ve Maliye Bakanı oldu. 3 dönem Ak Parti Milletvekilliğinden sonra, 6 Eylül 2018 tarihinden itibaren de aynı Bakanlıkta, Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

    Nurettin Nebati'nin katıldığı bir TV programında “Gözlerime bakar mısınız? Ne görüyorsunuz? Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır.” sözü kamuoyunun ilgisini üzerine çekti.

    Bakanın göreve başladığı günü ABD Doları 13,35 TL ile kapattı, 20 Aralık’ta 18 TL’yi gördü, şu anda ise 13,82 TL seviyelerinde.

    20 Aralık'ta yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan “Kur Korumalı Vadeli TL Mevduat Hesabı" kararından sonra, ABD Doları TL karşısında hızla değer kaybetmeye başladı ve iki gün içerisinde 10,50 TL seviyesine kadar da düştü. (20 Aralık'ta ne olduğuyla ilgili TBMM'ye verilen araştırma önergesi, Ak Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla red edildi. Neden red oyu verdiler ki? Şaibeyi yok etmek inceleme ve araştırma ile mümkündür. O gece kimler 17/18 liradan dolar bozdurdu ve hemen ertesi gün 11,5 liradan tekrar aldı? Sattılarsa eğer Merkez Bankası ile Kamu Bankaları ne kadar doları kaç liradan, kime sattı?)

    Covid 19 salgını sonrasında üretimde meydana gelen azalmalar, tüketim taleplerinde meydana gelen artışlar, gıdadan enerjiye her şeyde fiyatların yükselmesine neden oldu. Bu durum da Borca Dayalı Para Sistemi ve ithalat ağırlıklı ekonomik sistem ile icraat eden Ak Parti iktidarının, tüm ekonomik hesaplarını alt üst etti. 2022 yılının ilk gününden itibaren de gıda, temizlik, elektrik, doğalgaz, benzin, mazot, lpg, vergi, harç vs fiyatlarına fahiş zamlar yapıldı. Gelen fahiş zamlar sonrasında her ürünün fiyatı zirveye yerleşti ve yeni gelen zamlarla da zirve rekorlarını sürekli yeniliyorlar.

    Cumartesi benzine ve mazota yapılan zamlar sonrasında benzinin litre fiyatı 13,68 TL, mazotun litre fiyatı ise 13,80 TL oldu. Bu fiyatlar hiç kimsenin hayal bile edemeyeceği fiyatlarken, gerçek oldu ve gelir durumuna göre de dünyada en pahalı akar yakıtı tüketen ülkelerin başında gelir hâle geldik. (Habertürk TV'de yayınlanan Enine Boyuna adlı programa katılan Prof.Dr.Yaşar Hacısalihoğlu, "Hollanda'da 1 litre benzin 1,96 euro, İspanya'da 1,48 euro, Almanya'da 1,66 euro, Türkiye'de ise 0,89 euro. Dolayısıyla Türkiye'de benzin daha ucuza satılıyor" dedi. Hem de inanarak söyledi. Bu söylediklerine sadece kendisi veya az bir azınlık inansa sorun olmayacak da iktidar mensuplarının birçoğunun da bu şekilde düşünmesi sorun oluyor. Sayın Hacısalihoğlu'nun bahsettiği ülkelerde Asgari Ücret ortalama 2 bin euro civarında ve 1 litre benzin aylık maaşlarının %1'i ilâ %0,7'si civarına tekabül ederken, ülkemiz de ise %3'üne tekabül etmektedir. O ülkelerde bir aylık maaşla 1.000 ilâ 1.200 litre benzin alınıyorken, bizde de aynı miktar benzin alınabilmesi için asgari ücretin 13.700 TL olması gerekiyor. Olabilir mi?)

    TÜİK tarafından 3 Ocak'ta açıklanan %36,08 (Enflasyon Araştırma Grubu ENAG'a göre ise %82,81) TÜFE ile %79,89 ÜFE  oranları son 20 yılın zirvesi oldu. Aralık ayı enflasyon oranı olan %13,58 ise gerek siyasî gerekse de ekonomik kriz yaşadığımız dönemlerde bile gerçekleşmesi zor bir orandı ve 19 yıldır kesintisiz tek başına iktidarda olan bir parti döneminde bu da gerçekleşti maalesef.

    Nurettin Nebati’nin Bakan olarak atanmasından itibaren geçen bir ayda yaşadıklarımız kısaca bunlardan ibaret. Ki bunları birçok ülkenin vatandaşları ömürleri boyunca yaşamıyorlar.

    “Bundan sonra ne yaşayacağız?” diye düşünen varsa şu acı gerçeği bilsin ki; hayat daha pahalı olacak. 1 Ocak'ta verilen zamlar, faturaya Şubat ayından itibaren yansıyacak. Aralık ayında tükettiği elektriğe 100 lira ödeyen biri aynı miktarda Ocak ayında tükettiğine 155 lira, 100 lira ödediği doğalgaza 126 lira ödeyecek. Market ve pazar fiyatları ile Halk Ekmek büfeleri önündeki kuyruklar daha da artacak maalesef.

    Yazının başına dönecek olursak: Sayın Bakanın gözlerine bakınca yapılan ve yapılması muhtemel zamlardan sonra oluşacak hayat pahalılığını ve bu pahalılıkta geçim mücadelesi veren bir yığın halk kitlesini görenlerin sayısı çok fazla. Peki, Sayın Bakan halkın gözüne baksa ne görür?

    Selam ve dua ile...

    NOT: 22 Aralık günü vefat eden Yaylacık Mahallesi Muhtarı Yusuf Sarı abime Allah (c.c.); gani gani rahmet ve merhamet eylesin, mekânını cennet makamını âlî eylesin, taksiratlarını affeylesin, yakınlarına da sabırlar ihsan eylesin.

    Yazar Yorumları

    Yorum Yaz

    92617

    Hakkımızda

    bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

    Uygulamamız

    Üyeliklerimiz

    İha üyesidir

    İletişim

    #

    #

    #

    #