• Dolar
    32.825
  • Euro
    35.244
  • Ç.Altın
    4.097
  • Altın
    2.449
KIRIKKALE
37°

Kırıkkaleli Prof. Dr. Suzan Duygu Bedir, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne Aday

Uzmanlık alanına dayalı olarak uzun yıllardır üniversitenin farklı bölümlerinde lisans ve lisansüstü düzeyde ders ve dersler veren, 2020- 2023 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanlığı ve Anabilim Dalı


 

PROF. Dr. SUZAN DUYGU BEDİR ERİŞTİ KİMDİR? 

Suzan Duygu BEDİR ERİŞTİ 1976 yılında Kırıkkale’de doğdu. Lisans eğitimini sanat tarihi ve sanat eğitimi alanlarında iki farklı disiplinde tamamlayan Erişti, yüksek lisans ve doktora eğitimini sanat, görsel tasarım ve eğitim-öğretim üzerine yaptı. 2005 yılında Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı’nda doktora eğitimini tamamladı, 2012 yılında (eğitim bilimleri alan eğitimi) doçent, 2019 yılında ise profesör ünvanını aldı. Uluslararası bir bakış açısını hem çalışmalarına hem araştırmalarına yansıtmayı amaçlayan Suzan Duygu Bedir Erişti’nin ulusal ve uluslararası araştırmaları ve projeleri yer almaktadır. 

 

Erişti’ye 2016 yılında Görsel Sanatlar Eğitimcileri Derneği tarafından akademisyen kategorisinde Yılın Sanat Eğitimcisi Ödülü verildi. Ayrıca hem kendi üniversitesi hem de ulusal kamu kuruluşlarından aldığı (Kırıkkale Kent Konseyi, Ar-Ge ve İnovasyonda Kadın Zirvesi Başarı ödülleri) başarı ödülleri yer almaktadır.

2023 yılında TÜBİTAK Post-Doktora araştırması için Amerika Birleşik Devletleri Illinois Eyaleti’nde bulunan Northern Illinois Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Eğitimi Bölümü’nde ziyaretçi profesör olarak araştırma yürüttü ve dersler verdi. Erişti’nin uluslararası düzeyde sanat, tasarım ve sanat eğitimi bağlamında prestijli dergilerinde makaleleri, uluslararası kişisel sergisi, jürili sergilemeleri ve karma sergi katılımları ile birlikte çeşitli kuruluşlara yönelik gerçekleştirdiği tasarım çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca 2014 yılından bu yana Türkiye’de Sanat Temelli Araştırma Yöntemleri’ni alanyazına kazandıran uluslararası katılımlı proje süreçlerinin de yürütücülüğünü yaptı. 2020- 2023 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanlığı ve Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürüttü. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKAUM) yönetim kurulu üyeliği ile birçok etkinliğe aktif olarak imza attı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Kariyer Planlama Dersi kapsamında Anadolu Üniversitesi’nde sektörden ve akademiden çok sayıda isim yapmış konuğun yer aldığı sayısız etkinlik düzenledi.

Uluslararası bir bakış açısını hem çalışmalarına hem araştırmalarına yansıtmayı amaçlayan Suzan Duygu Bedir Erişti’nin ulusal alan yazına önemli katkılar sağlayan yayınları dikkati çekmektedir. Bu yayınlardan öne çıkanlardan birisi Türkiye’de ilk defa ele alınan bir yöntemsel paradigma çerçevesinde yayınlanan “Görsel Araştırma Yöntemleri” kitabıdır. Bu kitabın editörlüğünü yapan Erişti hem yazar hem de çevirileri ile kitaba katkı sağlamıştır. Söz konusu kitabın, kendi alanlarında nitelikli akademik yaşantılara imza atan uluslararası bir yazar topluluğunun katkısı ile oluşması önemli bir noktadır. Ayrıca uzun yıllardır görsel iletişim tasarımı sürecine ilişkin verdiği dersler ve gerçekleştirdiği çalışmalardaki deneyimlerini “Yeni Medya ve Görsel İletişim Tasarımı” kitabında ortaya koymuştur. Editörlüğünü yaptığı sanat temelli araştırma yöntemleri konusunda bir diğer yayını ise yine Türkiye’de alan yazına katkı sağlama amacı taşıyan “A/r/tografi: Uygulama Tabanlı Araştırma Yöntemi’ kitabıdır. Bu kitapta British Columbia Üniversite’sinden Prof. Dr. Rita L. Irwin ile ortak editörlük gerçekleştirmiştir.

 

Erişti’nin editörlüğünü yaptığı ve Prof. Dr. Paul A. Duncum ile ortak çalışma yürüttüğü “Görsel Pedagoji” odaklı çalışması da yayınlanmıştır.

Aynı zamanda başta TÜBİTAK destekli olmak üzere araştırmacı ve eğitimci olarak yer aldığı projeler, yürütücülüğünü gerçekleştirdiği genel amaçlı bilimsel araştırma projeleri ve diğer projeleri yer almaktadır. Araştırmacının TÜBİTAK desteği ile davet ettiği uluslararası akademisyenler ile halen yürütmekte olduğu uluslararası projeler de yer almaktadır. Prof. Dr. Erişti’nin Kanada, Amerika ve Norveç’te uluslararası olarak bir dizi araştırma iş birliğine dayalı çalışmaları yer almaktadır. Çalışmalarında çoğunlukla işbirlikçi ve topluluk temelli yapılar aracılığıyla sanat pratiğine dayalı araştırma yöntemlerini nasıl yürütebileceğimizi sorgulamaktadır. Uluslarası iş birlikleri çerçevesinde dünyanın önde gelen sanat eğitimci ve program geliştirme uzmanları ile çalışmalar gerçekleştirmiştir. Uluslararası düzeyde eğitim, program geliştirme, sanat eğitimi, görsel kültür ve görsel pedagoji konularında isim yapmış olan Prof. Dr. Rita L. Irwin, Prof. Dr. Kerry Freedman, Prof. Dr. Doug Boughton, Prof. Dr. Paul A. Duncum ile TÜBİTAK destekli proje çalışmaları bulunmaktadır.

Uzmanlık alanına dayalı olarak uzun yıllardır üniversitenin farklı bölümlerinde lisans ve lisansüstü düzeyde görsel iletişim, proje geliştirme süreçlerinde teknoloji kullanımı, görsel algı, görsel araştırma yöntemleri, a/r/tografik araştırma, tasarım tabanlı araştırma, dijital öyküleme ve oyunlaştırma, post-nitel ve sanat temeli araştırma yöntemleri, kültürlerarası etkileşim, kültürel uyum, çok kültürlü topluluklar temelinde dersler vermekte ve tezler yürütmektedir. Araştırma ilgi alanları sanat eğitimi ve toplumsal yapı, sosyo-kültürel süreçler ve öğrenme, informal öğrenme ortamlarında öğretim programı uygulamaları, görsel kültür ve görsel pedagoji, dijital görsel kültür, kültürlerarası etkileşimler, yeni medya, görsel iletişim tasarımı eğitimde remiks ve yaratıcı pedagojik yaklaşımlar, yapay zeka konularını kapsamaktadır. Akademik çalışmalarının yanında sektörel katkı bağlamında eğitimci, araştırmacı ve uzman kimliği ile katkı verdiği çok sayıda kuruluş vardır.

Erişti 2000 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü’nde görev yapmıştır. Halen Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Prof. Dr. Suzan Duygu Bedir Erişti evli ve iki çocuk annesidir.

 

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonu: Sokak satıcısı yakalandı

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale’de beton yol çalışmaları sürüyor

İlginizi Çekebilir

692 sokaktan pis kokular geliyor

Haber Yorumları

Yorum Yaz

19989

Hakkımızda

bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

#

#

#

#