• Dolar
    32.340
  • Euro
    34.879
  • Ç.Altın
    3.970
  • Altın
    2.390
KIRIKKALE
17°
03:26

İkindi'ye Kalan Süre

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü'nden sivrisinek uyarısı

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü ‘25 Nisan Dünya Sıtma Günü’ dolayısıyla bilgilendir mesajı yayınlayarak sivrisinekler aracılığıyla taşınan sıtma hastalığına karşı vatandaşları uyardı.


Dikkate alınmadığında ciddi sağlık sorunlarına neden olan sıtma, enfekte anofel cinsi dişi sivrisinekler aracılığı ile insanlara bulaşan; üşüme, titreme, yüksek ateş ile karakterize bir hastalık olduğu belirtildi.

Dr. Murat AĞIRTAŞ İl Sağlık Müdürü  tarafından yapılan bilgilendirmede hastalığın, etkeni taşıyan sivrisineğin ısırmasından sonra geçen 10-15 günlük kuluçka döneminde ortaya çıktığı vurgulandı.

25 NİSAN DÜNYA SITMA GÜNÜ

Sıtmaya son vermek için yapılan çabalara küresel dikkat çekmek, hastalıktan kaynaklanan acı ve ölümleri azaltmaya yönelik eylemleri teşvik etmek için her yıl 25 Nisan'ın Dünya Sıtma Günü olarak kabul edildiği belirtilen bilgilendirme mesajında şu ifadelere yer verildi: "Sıtma, geçmişte ülkemizde de yaygın olarak görülen bir hastalık iken yürütülen çalışmalar sonucunda yurt içi kaynaklardan bulaşma sona erdirilmiştir. 2010’dan itibaren ülkemizde sıtma eradike edilmiş ve artık yerli sıtma vakası görülmez olmuştur. Günümüzde tespit edilen vakalar yurtdışı kaynakl​​​​​​​ıdır. Ancak ülkemizin sıtma parazitini taşıyan sivrisineklerin yaşam alanı olması, iklim krizi ile artan hava sıcaklığı ve nüfus hareketleri nedeniyle hastalığın yayılma ihtimali bulunmaktadır"

KORUYUCU İLAÇ KULLANILMALI

Sıtma; Afrika, Orta ve Güney Amerika, Asya, Doğu Avrupa, Güney ve Batı Pasifik bölgesinde, geniş alanlarda görülmektedir. Sıtma hastalığı için ris​​​​​​​kli bölgelere seyahat edilecekse; sivrisinek ısırıklarına karşı böcek kovucular, uzun kollu giyecekler, uzun pantolonlar, ilaçlı cibinlik kullanılmalı, sivri sineklerden arındırılmış mekanda uyunmalıdır. Bu önlemlere ek olarak sıtma koruyucu ilaç kullanılmalıdır. İlaçlara sıtma görülen bölgeye seyahat etmeden önce başlanmalı, seyahat esnasında ve seyahat sonrasında devam edilmelidir.

​​​​​​​HEKİME BİLGİ VERİLMELİ

Seyahat dönüşü özellikle titreme ile yükselen ateş ortaya çıkması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurularak seyahat edilen yer hakkında hekime bilgi verilmelidir. Sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlar Bakanlığımız tarafından temin edilmektedir. Sıtma, acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Sıtmadan şüphelenilen veya sıtma belirtileri olan vatandaşlarımız en kısa sürede bir sağlık merkezine başvurmalıdır.

İlginizi Çekebilir

Sokak köpekleri 31 tavuğu telef etti

İlginizi Çekebilir

Öğrencilerden "Başka bir Mustafa" adlı oratoryo

İlginizi Çekebilir

Emniyet kaçakçılara göz açtırmıyor

Haber Yorumları

Yorum Yaz

62055

Hakkımızda

bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

#

#

#

#