• Dolar
    0.000
  • Euro
    0.000
  • Ç.Altın
    0.000
  • Altın
    0.000

°

Köşe Yazarı

Murat Tekin

  •  15 Mart 2022
  • HERZOG VE ZELENSKİ


    Selâmün Aleyküm.

    9-10 Mart tarihlerinde İsrail Cumhurbaşkanı Yitshak Hertsog (İsaac Herzog) ülkemizi ziyaret etti. Devlet Töreni ile hem de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bünyesinde bulunan Atlı Tören Kıtası tarafından, iki ülkenin bayrakları taşınarak karşılandı.

    Herzog; 22 Eylül 1960 Tel-Aviv doğumlu. Avukat. 3 çocuk babası. 7 Temmuz 2021’de İsrail’in 11.Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

    Babası Haim Herzog’dan biraz bahsedelim: Baba Herzog 1918 Belfast/İrlanda doğumlu. (Dedesi İsaac Halevi Herzog; 1922-1935 yılları arasında İrlanda Yahudilerinin, 1936-1959 yılları arasında ise İsrail’in Aşkenazi Hahambaşısı idi.) Siyonist Federasyonu üyesi. 1935 yılında henüz kurulmamış İsrail'e göç ederek, İsrail Devleti'nin kuruluşunda faaliyet gösteren Milis Kuvvetlerinde görev aldı. Cumhurbaşkanı seçilene kadar birçok görevlerde bulundu. 1981 yılında seçimlere İsrail İşçi Partisi’nden (HAAVODA) katılarak meclise girdi. 1983 yılında meclis tarafından Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve üst üste iki dönem seçilerek toplam 10 sene bu görevini idame ettirdi.

    Ülkemize İsrail’den devlet başkanlığı düzeyindeki ilk ziyareti 1992 yılında, baba Haim Herzog gerçekleştirdi. 500. Yıl Vakfının davetiyle 16 Temmuz 1992’de İstanbul’u ziyaret eden baba Herzog, Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Başbakan Süleyman Demirel ile bir araya geldi.

    Haim Herzog 1997 yılında 88 yaşında iken öldü ve Herzl dağındaki mezarlığa gömüldü. (Bu mezarlık İsrail için çok önemlidir ve önem verdikleri kişiler burada gömülüdür. Ülkelerini ziyarete gelen devlet adamlarına bu mezarlığı ziyaret ettirirler, mum yaktırarak saygı duruşunda bulundururlar. 2005’de ülkelerine yapılan ziyarette yaptıkları gibi.)

    İsaac Herzog'un annesi Aura Ambache ise Mısır'ın İsmailiye kentinde, Rus bir anne ile Polonyalı bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Aile, Aşkenazi kökenlidir.

    İsaac Herzog böyle bir ailenin evladı olarak, yaşamını diplomasi ve siyasetin içinde bulması nedeni ile 1999-2001 yılları arasında Hükümet Sekreteri görevini, 2003-2018 yılları arasında ise İsrail Knesset (Meclis) Üyeliği yapmıştır. 2015 yılı seçimlerinde ise İsrail İşçi Partisi (HAAVODA) Başkanı idi.

    Çeşitli bakanlıklarda bulundu ve 7 Temmuz 2021 gününden beri de İsrail Cumhurbaşkanlığı makamındadır.

    İsrail’in, Filistin’de ve Filistinli Müslümanlara yönelik yaptığı terör saldırıları aleni olarak ortada iken İsrail Cumhurbaşkanı’nın ülkemizi ziyaret etmesi, devlet töreni ile karşılanması, Cumhurbaşkanlığı Atlı Tören Kıtası tarafından bayrağının taşınması mütedeyyin ve insan hak ve özgürlüklerinden yana olan insanlarımızı derinden yaralamıştır. (Muhafazakârlarımızın her zaman konjonktüre göre hareket ettiği artık herkesin mâlumu. 13 Kasım 2007 tarihinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Ak Parti iktidarı zamanında TBMM’de konuşturulmuş olmasına rağmen, muhafazakâr seçmen Ak Parti’ye oy vermeye devam etti.)

    İsrail’i, İsrail Cumhurbaşkanlarını bu kadar değerli kılan nedir? Sonuçta masum insanları devlet terörü ile katleden caniler, masum insanların evlerini yıkarak evsiz barksız bırakan merhametsizler, Filistinlilere ait vatan topraklarını işgal eden işgalciler değiller mi?

    Ak Parti’ye hiç oy vermedim. Oy veren biri olmuş olsaydım, partimin genel başkanının yaptıklarını izahatta zorlanırdım. “One minute, insan öldürmeyi iyi bilirsiniz, kanlı ellerinizi sıkmam” dedi, zaman zuhur etti dediklerinin tam tersini yaptı. Mısır’daki darbeci Sisi için birçok şeyler dedi (hatta 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı adaylarına oy vermeyenleri Sisi taraftarı olmakla bile itham etmişti), şimdilerde Mısır’la normalleşme süreçleri yaşıyoruz, hatta Rabia işareti bile bırakıldı.

    Neyse… Nasıl olsa Ak Parti seçmeni değilim ki.

    ☆☆☆☆☆

    Volodimir Oleksandroviç Zelenski; Ukrayna Cumhurbaşkanı, 25 Ocak 1978 Kriviy-Rih,/Ukrayna doğumlu. Yahudi bir ailenin çocuğu. 2015'te Halkın Hizmetkârı adlı televizyon dizisinde Ukrayna Cumhurbaşkanını canlandırdı. Dizide canlandırdığı karakter; bir viral videoda yolsuzluk karşıtı açıklamalar yaptıktan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan, otuzlu yaşlarında bir lise tarih öğretmeniydi. Mart 2018'de dizinin yapımcı şirketi Kvartal 95 çalışanları Halkın Hizmetkârı Partisini kurdular. Zelenski de 31 Aralık 2018'de, 2019 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu açıkladı. 20 Mayıs 2019’da Ukrayna Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Zelenski, ilk Yahudi Ukrayna Cumhurbaşkanı olarak kayda geçti.

    Ukrayna hafızamızda; 26 Nisan 1986 tarihindeki Çernobil Nükleer Santrali patlaması ve George Soros’un Açık Toplum Vakıfları Fonu’nun desteklediği Pora (Zaman) adlı sivil toplum kuruluşunun organize ettiği, başkent Kiev’de 22 Kasım 2004-23 Ocak 2005 tarihleri arasında yapılan gösteriler sonrasında gerçekleşen Turuncu Devrim ile yer alır. Bizim için ayrı bir öneme sahip Kırım ve Kırım Türkleri ise hiç unutmadığımız hassas konumuzdur.

    24 Ağustos 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığına kavuşan Ukrayna gerek jeopolitik konumu nedeniyle gerekse sahip olduğu enerji gücü nedeniyle gerek yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle gerekse de demografik yapısı nedeniyle hem sermayenin hem emperyal güçlerin hem de istikrarsızlıktan beslenenlerin hep ilgi odağında olmuştur.

    Ukrayna nüfusunun binde 2’sini oluşturan Yahudiler, dünyanın her yerinde olduğu gibi Ukrayna’da da gerek siyasi gerekse de ekonomik olarak oldukça güçlüler ve oldukça da etkinler. İsrail, buradaki Yahudilerin ülkesine göç etmesi için oldukça cömert teşvikler vermesine rağmen, Ukraynalı Yahudiler ülkelerini terk etmediler. Tâ ki Rusya Ukrayna’yı işgal etmeye başlayıncaya kadar. Ukraynalı Yahudiler, yoğun olarak İsrail’e göç ediyorlar artıklar.

    Yahudi Zelenski’nin yıldızının parlatılarak Cumhurbaşkanı seç(tir)ilmesini, Rusya’nın Kırım’ın ardından Ukrayna’yı işgal etmesini tesadüf veya tarihin bir akışı olarak değerlendirenlere rahmetli Prof.Dr.Necmettin Erbakan’ın, “Her taşın altında bir Yahudi vardır demiyoruz ama Yahudi hiçbir taşın altını boş bırakmaz diyoruz” sözü ile Eski ABD Başkanı Dwight David Eisenhower’ın, “Siyasette tesadüflerin asla yeri yoktur” sözünü hatırlatmak isterim.

    ☆☆☆☆☆

    Akaryakıta son zamanlarda verilen zamları, Anayasanın 23.maddesiyle güvence altına alınan Seyahat Özgürlüğümüzün kısıtlanması olarak değerlendiren oldu mu acaba?

    Selam ve dua ile...

    Yazar Yorumları

    Yorum Yaz

    13178

    Hakkımızda

    bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

    Uygulamamız

    Üyeliklerimiz

    İha üyesidir

    İletişim

    #

    #

    #

    #